Terugblik op hoe wij in 2015 zijn begonnen als nieuw bestuur en hoe we nu bijna 10 jaar verder zijn
10- jarig Lustrum Dorpscontact nieuwe stijl in juni 2025
Geen sinecuur zeker als je beseft dat wij er 'gewoon' ingestapt zijn omdat anders de commissie Dorpscontact in 2015 zou ophouden met bestaan.
En zo gebeurde het dat op 5 juni 2015 de eerste Dorpscontact Westzaan vergadering nieuwe stijl plaatsvond. Dit werd gehouden op het Pont Meyerterrein waar een soort van moestuinen en speelplek voor de kinderen uit de buurt was aangelegd. Helaas wel op vervuilde grond waardoor het ook maar van korte duur was voordat dit weer noodgedwongen opgeheven werd. Het thema was toen 'Verbinden tussen Noord en Zuid' met als voorzitter Jerry Jahn en als secretaris Ingrid Jahn- van Binsbergen. Jerry sprak de aanwezigen letterlijk 'vanuit de toren' tegemoet. Wij werden toendertijd en gedurende enkele jaren ondersteunt door 2 adviseurs geboren en getogen westzaners vanuit de Westzaanse Gemeenschap. Mede omdat wij niet in Westzaan geboren zijn maar wel echte Zaankanters zijn. Wat wisten wij nou van de westzaners, hun gedragingen en de omgang met elkaar in een dorp als dit.
Toen Jerry en ik officieel het nieuwe bestuur vormde, wisten wij wel dat het anders moest. Het ging voornamelijk ook om de saamhorigheid en het gehoord en gezien worden. Jarenlang hebben wij 10x per jaar deze vergaderingen georganiseerd. Iedere vergadering bakte Ingrid appeltaarten en cake en zorgde voor een sfeervolle ambiance met altijd een hapje en een drankje voor iedereen. We groeide en groeide maar door tot een gemiddelde van zo'n 35 tot 50 westzaners per vergadering afhankelijk van het onderwerp. En wat hebben we boeiende sprekers gehad over de afgelopen jaren. Bewoners moesten zich welkom en weer betrokken voelen en ook de samenwerking met gemeente Zaanstad moest anders en kon beter. Geen rechtszaken zoals voorheen veel gevoerd zijn met geld van de gemeente Zaanstad tegen de gemeente Zaanstad. Dit is niet zoals wij dit voor ogen hadden wat wij wilde was in gesprek zijn met elkaar om verschillen in standpunten op te lossen. Zelfs dat is maar deels gelukt. Er is helaas een vaste harde kern westzaners in Westzaan die overal hun stempel op drukken en dat zal ook wel zo blijven. Dit zal nooit veranderen.
Na allerlei perikelen tussentijds hebben wij uiteindelijk op veler verzoek gezamenlijk besloten om op 1 december 2021 geheel zelfstandig als vereniging Dorpscontact Westzaan verder te gaan. Dit ook om alle schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Wij zijn er namelijk voor iedere westzaner en wij doen wat we kunnen voor het algemeen belang van iedereen die in het dorp woont.
Hoe hebben wij dit aangepakt?
Wij zijn van mening dat gezelligheid bijdraagt aan dat bewoners zich welkom voelen in Westzaan. Zeker ook als je niet in Westzaan geboren bent want dat is toch ook wel een dingetje. Een ander speerpunt is respectvol met elkaar omgaan en dat je naar elkaar kunt luisteren. Zo ook met de gemeente Zaanstad en haar medewerkers. Altijd werkend vanuit respect naar elkaar toe ook als je het oneens met elkaar bent uiteraard tot op zekere hoogte. Mede hierdoor worden wij nog steeds jaarlijks door de gemeente Zaanstad ondersteunt. Prioriteit was en is dat er geen bijdrage aan belangstellenden wordt gevraagd waardoor een bezoek aan de Dorpscontact Westzaan vergaderingen voor iedereen toegankelijk is en blijft. Gezelligheid creëren we door bij iedere vergadering te starten met koffie/thee en versgebakken appeltaart en cake, en na afloop met elkaar een frisje of een borreltje te drinken met een lekker hapje erbij. Door op deze manier bijeenkomsten te organiseren wordt de saamhorigheid versterkt en kunnen mensen elkaar vrij en open ontmoeten. En om inhoudelijk een goede vergadering te organiseren waar eenieder geheel vrij zijn of haar mening mag uiten betreffende de onderwerpen die er besproken worden maar dan wel altijd vanuit wederzijds respect voor elkaars standpunten. We gaan dus niet meer vergaderen om te vergaderen maar alleen als we iets belangrijks te melden hebben.
Hoe is de belangstelling nu?
Er is veel verandert de laatste paar jaren. Zeker gezien m.n. de nare corona periode die wij achter ons hebben gelaten waardoor wij nu incidenteel nog vergaderingen organiseren voor als er echt een belangrijk onderwerp besproken dient te worden. Maar we groeien nog steeds. We zijn heel blij met deze positieve ontwikkeling en wij zouden iedere inwoner van Westzaan willen vragen zich aan te melden voor de nieuwsbrief of eens een keer te komen als we weer een vergadering organiseren. Zodat je weet wat er in het dorp waar je woont speelt.
Vragen stellen kan altijd via de mail, via de website of gewoon door de telefoon.
Wat doet Dorpscontact?
Dorpscontact is officieel opgericht op 5 januari 1982 met als doel het scheppen, in stand houden en bevorderen van het algemeen welzijn van de bewoners van Westzaan. Een geheel andere tijd met geheel andere normen en waarden. Doordat we goed contact hebben met de medewerkers van de gemeente Zaanstad, zijn we van veel zaken op de hoogte of worden we geïnformeerd. Wij worden ook wel de ogen en de oren van de westzaners en van de gemeente Zaanstad genoemd. Vele bewoners van Westzaan vinden de weg naar Dorpscontact makkelijker en toegankelijker dan rechtstreeks met de gemeente Zaanstad in contact te treden. Heel vaak voelen zij zich niet gehoord of begrepen in een conflictsituatie die er toch wel regelmatig zijn. Dus als er iets tussen zit dat alle westzaners aangaat dan wordt dat gemeld in de nieuwsbrief en/of als het nodig is organiseren wij een vergadering. Tijdens deze vergadering wordt dan de desbetreffende ambtenaar of projectleider uitgenodigd om een en ander te komen toelichten. Tijdens de vergadering maken we ook ruimte om initiatieven van bewoners of bedrijven in Westzaan voor het voetlicht te brengen.
Heb je een wens voor 2025?
Laat het ons weten!
Waarom viert de Zaanstreek 3e Pinksterdag?
In de Zaanstreek werd er in de Tachtigjarige oorlog op Tweede Pinksterdag strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Op derde pinksterdag wordt nog ieder jaar de bevrijding van de Spaanse bezetting gevierd: Pinkster Drie. Maar ook wordt Bokkiesdag gevierd.
Strijd tegen de Spanjaarden
In het voorjaar van 1574 verdreef de vloot van kapitein Kleinsorg de Spanjaarden die de Schans in Zaandam hadden bezet. De opstand was begonnen in 1572. Onder leiding van Diederik de Sonoy, voormalig burgemeester van Enkhuizen en Gouverneur van Noord-Holland, werd strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Zaandam vormde een strategisch punt door de sluizen en de dam en moest heroverd worden. Op eerste Pinksterdag lukt het een Nederlandse soldaat om een aantal Spanjaarden gevangen te nemen. Hij nam ze aan een touw mee naar Wormer.
Op Tweede Pinksterdag werd het Spaanse leger definitief verdreven uit Purmerend. De strijd was niet zonder slag of stoot geleverd en er vielen veel doden. Van de 3000 Spaanse soldaten die gestuurd waren om te vechten in de Zaanstreek, overleefden omstreeks zeventig Spanjaarden de gevechten. De mannen die het overleefd hadden vluchtten naar Amsterdam en lieten de Zaanstreek achter. Dat was op Tweede Pinksterdag. De dag erna was het groot feest. Het land ten oosten van de Zaan kwam door de overwinning van de strijders uit het Zaangebied, niet onder overheersing van de Spaanse strijders.
Het boekje: 'Waarom viert de Zaanstreek derde Pinksterdag' is rechtstreeks te koop bij Drukkerij Heijnis & Schipper te Zaandijk. U kunt dit rechtstreeks bij hen bestellende kosten zijn € 3,95.
Pinkster Drie of Bokkiesdag
Foto: Nationaal archief. Fotocollectie Anefo
Ook is het de dag dat Bokkiesdag wordt gevierd. Van oudsher werden op die dag de bokjes verhandeld. Onder andere in de Zaanstreek en Purmerend werd hier aandacht aan besteed. Veel mensen in Noord-Holland trokken op 3e pinksterdag naar Purmerend om een bokje te kopen. Om de nieuwe aanwinst te vieren, was het vervolgens feest in de plaatselijke kroeg. Er is een jaarlijkse Bokkiestocht in de Zaanstreek. Honderden mensen gaan op die dag op de fiets van kroeg tot kroeg om het Bockbier te proeven. De tocht gaat van Zaandam naar Purmerend. De stoet loopt en fietst 15 kilometer door de polder. Het idee van een bok. Konijn of kip kopen is inmiddels verdwenen. De Purmerendse veemarkt is al enkele jaren verdwenen. Tegenwoordig wordt de Wielerronde van Krommenie gereden.
BRONNEN: - IsGeschiedenis.nl / - Meertens Instituut / - De Zuidkanter
Eigenlijke Pinkstergebruiken zijn er in de Zaanstreek nauwelijks geweest. Alleen de viering van Luilak, op de zaterdag vóór Pinksteren, is folkloristisch interessant. Van de luilakviering is echter weinig of niets overgebleven. Van oudsher gold dat de schoonmaak op Luilak beëindigd moest zijn. Met Pinksteren verscheen men dan zo mogelijk in nieuwe kleding. Het was daarbij gebruikelijk een tochtje te maken; een lange wandeling, maar het liefst een rit met een wagen.
Vandaar de vroegere zegswijze Met Kersttaid sop, met Paas een ai, met Pinkster op de wage. Voor dat ritje was vooral de Zaanse Pinksterdrie bestemd. Met uitzondering van Assendelft werd en wordt in de Zaandorpen namelijk een derde Pinksterdag gevierd.
In dit opmerkelijke verschijnsel staat de Zaanstreek overigens niet geheel alleen. In de 18e eeuw, mogelijk zelfs vroeger, bestond het gebruik om op Pinksterdrie de kermis in Krommenie te bezoeken. Omstreeks 1850 begon deze gewoonte te tanen. Hoewel de Krommenieër kermis, die aanvankelijk gepaard ging aan een markt van klein- en pluimvee, in de jaren '50 van de 20e eeuw is beëindigd, bleef het gebruik op derde Pinksterdag een bokkie te kopen.
Men ging daartoe naar de veemarkt in Purmerend. Met het bokkie kopen werd het nuttigen van een drankje bedoeld. Dit gebruik is nog niet uitgesleten, heel wat Zaankanters gaan op Pinksterdrie naar de markt in Purmerend. Ook bij het Heerenhuis bij 't Kalf, aan de dijk van de Wijde Wormer, was vroeger op Pinksterdrie enig vermaak, dat als de kermis van Jan Hol bekend stond.
Men reed er bij voorkeur met de wagen heen. Voor het maken van een rit werd door de minder draagkrachtigen gespaard. In de Westzijde van Zaandam was het geweldig druk door allerlei paarden-karren, waarmee men tegen betaling van het Mallegat naar de Dam en terug reed.